BINANCE JE HAKIRAN?! - BitLucky
Janeza Trdine 2, 51000 Rijeka
+385 95 910 3014

BINANCE JE HAKIRAN?!

Vjerojatno ste jutros pročitali na svim društvenim mrežama kako je Binance hakiran i kako je 7 tisuća Bitcoina izgubljeno. Što je zapravo istina probati ćemo vam dočarati u rečenicama ispod ovog uvoda.

FUNDS ARE SAFU (Secure Asset Fund for Users)

Ako ste negdje pročitali ovu rečenicu u naslovu to bi Vam značilo “funds are safe”. Binance je u srpnju 2018. godine pokrenuo fond koji vraća novce odnosno kriptovalute koje su eventualno izgubljene odnosno hakirane sa burze. Fond funkcionira na način da Binance 10% od svih ubranih provizija šalje u taj fond i na godišnjoj razini radi se milijunima s obzirom da Binance otprilike zarađuje milijardu dolara godišnje od ubranih provizija od svake transakcije na burzi. Prije nego bilo što pročitate o ovom napadu, Binance je objavio kako će 7 tisuća bitcoina pokriti iz fonda i svijet može ići dalje.

Službeno priopćenje Binance-a možete pronaći ovdje.

LJUDSKI FAKTOR

Kako to obično biva i u ovom slučaju nisu krive kriptovalute već ljudski faktor. Hakera je sve više u današnjem svijetu te na sve moguće načine pokušavaju doći do kriptovaluta kroz razno razne kriminalne radnje. Izgleda da čak nije velika krivica niti burze već njezinih korisnika. Naime, kako su objasnili iz Binance-a, korisnici su se ulogirali sa svojim podacima na nekoj “phishing” stranici koja Vam samo dizajnom izgleda da je binance.com, a zapravo je binancæ.com ili nešto slično. Pogledajte ove slike, vidite li uopće razliku?


Naš savjet je ukoliko koristite Binance ili bilo koju drugu burzu da istu postavite u bookmarks. Uvijek provjerite da li se nalazite na dobroj adresi. Ili jednostavno uvijek upišite binance.com gore u toolbaru.

2 Factor Authentication

Još jedan problem koji je Binance naveo je također ljudska greška. Naime, čini se kako su hakeri probili 500-tinjak accounta i ukrali također 2FA lozinke. Naša je pretpostavka kako je hakiran SMS 2FA jer poruke se mogu presresti. Ako još uvijek koristite SMS kao zaštitu što prije se prebacite na Google Authenticator aplikaciju.

Pogledajte ovaj video:

TETHER

Kako bi opet ostavili dojam da se bave kriminalom, Binance, Justin Sun i Tether u tercetu odigraju ovo pranje Tethera:

Mnogu se pitaju da li je hakerski napad zapravo postojao ili je Binance iskoristio ranjivost svojih korisnika da bi oprali 40 milijuna dolara za koje nemaju pokriće. Svašta ćemo još doživjeti. Justina Suna, TRON, BTT i ostale njegove projekte svakako izbjegavati!