Cirkus - BitLucky
Janeza Trdine 2, 51000 Rijeka
+385 95 910 3014

Cirkus

Cirkus. Tražili smo pravu riječ koja bi opisala ovaj mjesec. Možda je to ta.

SATOSHI NAKAMOTO = Craig Wright?!

Da, postoji lik koji tvrdi da je Satoshi Nakamoto. Nije to najgora stvar jer isti lik diže tužbe protiv svojih neistomišljenika s Twittera. Riječ je o Craig Wrightu, čudnom liku koji sam za sebe tvrdi da je on tvorac bitcoina, a ničim to nije dokazao. Ukoliko ste hodler njegovog altcoina Bitcoin SV-a moramo Vas obavijestiti kako su ga gotovo sve burze maknule te ćete ga teško zamijeniti za neku drugu valutu. Ono što je trenutno najviše zabolilo Craiga Wrighta je činjenica da je njegovu valutu maknuo i Binance te ih sada optužuje po Twitteru. Ako vas zanima više doslovno upišite craig wright u twitter tražilicu i izaći će vam literatura od nekoliko sati, prava sapunica. Moramo napomenuti da Bitcoin SV nije čak ni pravi bitcoin cash, a kamoli pravi bitcoin kako ga fejk Satoshi voli nazivati.


TETHERU FALI 850 MILIJUNA DOLARA?!

Opet dobra stara priča o Tetheru. Naime, svaki stable coin trebao bi imati pokriće za opticaj svoje valute 1:1 ili je bar takvo javno mišljenje. Ipak, izgleda kako nije potrebno baš imati na računu toliku cifru ukoliko imate neki drugi asset i rezervi i možete ga likvidirati za keš ako je to potrebno. Zapravo je jako teško znati cijelu istinu u vezi Tethera i burze Bitfinex koja navodno ima iste vlasnike te “pere lovu” preko burze i Tethera za koji zajednica tvrdi da je isprintan na temelju ničega. No, što je onda recimo sa XRP valutom? Bilo kako bilo, opet se pojavio Tether FUD no pitanje je da li su te vijesti točne s obzirom da nas mediji vole manipulirati o čemu smo već puno pisali. Naravno da to trenutno nije dobro jer sukladno s vijestima pala je vrijednost Tethera prema dolaru i zato je cijena 1 Bitcoina na Tether burzama veća od ostalih. Obično nakon te anomalije slijedi pad cijena svih kriptovaluta, a što nam nose slijedeći dani valja vidjeti. Ipak čini se kako je to samo manipulacija kako bi se spustila cijena.


BINANCE

Binance je burza koja jako dobro posluje za svoj džep no ako druge burze krenu kopirati njihov biznis model, zajednici se ne piše dobro. Ono što trenutno izgleda kao cilj Binance-a je pumpanje njigovog Binance coina na sve moguće načine. Nedavno su uveli binance launch pad gdje “prodaju” nove IEO i ICO-e, ali stvar je jako ne transparentna i ne znate kome su otišli tokeni odnosno tko ih je stigao kupiti, ne znate apsolutno ništa o prodajama tih novih tokena kao da blockchaina i nema. Binance coin raste jer bez njega ne možete investirati u nove tokene, a marketing je strašan te je teško reći dokle će taj coin skakati. Možda i jedini coin koji ima svoj bull market no vrlo su sumnjive aktivnosti u pozadini. Svakako pozivamo na oprez jer izgleda da su to samo pump & dump fore, pogotovo novi tokeni koje oni stavljaju na svoj launch pad. Binance kao lider na tržištu kriptovaluta ipak ima pristup koji se čini pogrešan jer kad bi svi tako radili kriptovalute bi otišle u skroz krivome smjeru. Izgleda da im je više stalo do sebe nego do kriptovaluta i pitanje je hoće li donjeti više pozitivnog ili negativnog u zajednicu. Veoma je bitno naglasiti da trenutno Binance seli tvrtku iz države u državu što je dosta zabrinjavajuće jer nigdje ne mogu dobiti licencu za kripto-burzu. Slijedi li nam novi Mt.Gox pitanje je koje već postavljaju mnogi, a imaju dobre razloge za to.


IMA LI IŠTA POZITIVNO?

Naravno da ima jer osim što se kripto milijunaši gađaju ciframa tko ima većega, industrija ipak raste, razvija i ne posustaje. Već smo pisali o Samsungu koji je izbacio svoj najnoviji mobitel sa crypto novčanikom. Proizvođač hardverskih kripto novčanika (wallet) Ledger osigurao je investiciju od 2,6 milijuna eura zahvaljujući Samsungu. Ledger je službeno potvrdio investiciju, ali nije dao druge detaljnije informacije osim o vrijednosti investicije. Kada je riječ o kripto novčanicima, sve ostale vrste zaštite vaših kripto sredstava su relativno nesigurne, osim opcije hardverskog novčanika poput Ledgera, u čijem slučaju vaša sredstva, tj. private key nikada nije na blockchain mreži, već koristi sustav potpisivanja/odobravanja transakcija. Špekulira se također kako Samsung razvija svoju kriptovalutu no još se ne zna u kojem smjeru će ona ići i čemu će služiti.

Prije nekoliko dana izašla je vijest kako FC Liverpool istražuje mogućnosti partnerstva s blockchain kompanijama. Naime, Liverpool je samo jedan od nogometnih klubova koji su zainteresirani za tokenizaciju. Ideja je razvitak klupskog tokena koji bi služio za plaćanje ulaznica, fan shopa i drugih aktivnosti. Trenutno postoji i aplikacija Socios koja radi na blockchainu, a omogućuje navijačima da glasaju za pojedine odluke koje klub treba donjeti i partnerstvo postoji sa Juventusom i PSG-om, a ovaj mjesec najavili su da uskoro potpisuju nove klubove. Približavanje nogometnih klubova blockchain tehnologiji uvelike će unaprijediti industriju.


TRŽIŠTE

Možemo slobodno reći da je mjesec bio relativno dosadan bez nekih prilika za trejdove sa dobrim Risk:Reward omjerom. Cijena Bitcoina ovaj mjesec skočila je preko 5000$ i čini se da će se tu zadržati još do kraja mjeseca. Bitcoin je cijeli mjesec odlučivao hoće li preko 5400$ ili neće pa na kraju slomio nogu jer su mu izmaknuli ljestve. Nije postojao niti jedan altcoins koji bi eventualno donio profit jer su altcoinsi prema bitcoinu značajno padali i krvarili što je i dalje slučaj, grafovi izgledaju jako loše.  Čekamo neku povoljniju situaciju, a do tada pratimo cijenu Bitcoina i Ethera.
Na slici je trenutni graf Ethera koji nije uspio probiti 180$ te će vrlo vjerojatno testirati monthly open cijenu ili čak niži raspon od otprilike 138$ pa i malo niže. Ukoliko cijena napravi dobar bounce od tog levela vrlo je moguće da će opet testirati 180$ pa eventualno napraviti i breakout no za to nedostaje volumen koji je trenutno prenizak.