Kud plovi ovaj brod

Obećao sam kako ću napisati presjek blažene 2019. godine. Ovo neće biti još jedan naizgled običan članak.

HRABROST, NAIZGLED LUDOST

Možda će vas šokirati, ali 2019. godinu Bitcoin je otvorio vrijednošću od 3670 američkih dolara (danas je cijena 3 puta veća). Lagano blijedi krenuli smo u novu godinu i samo gledali u pusto crvenilo kompletnog tržišta. I sad ti klijentu čestitaj blagdane. Šalu na stranu, Bitlucky nije očajavao niti odustao. Realnom prezentacijom ljudima što su blockchain i kriptovalute preživjeli smo najveći bear market u povijesti kriptovaluta.

Prošlu godinu svakako moram proglasiti uspješnom. Od nekoliko zadanih ciljeva ispunili smo gotovo sve. Ostvareni ciljevi:

  1. Podignuli smo ljestvicu
  2. Optimizacija poslovanja i broja klijenata
  3. Selidba u novi ured i kupnja nove opreme
  4. Sponzorstvo Hrvatskog nogometnog kluba Orijent 1919
  5. Uvođenje plaćanja kriptovalutama u Rijeku (preko 40 lokacija)
  6. Portal za klijente

Iako su nas mnogi otpisivali u startu, mnogi se čudili, a mnogi mislili da smo premladi, Bitlucky ide dalje i želimo u 2020. godini biti još bolji i pametniji. Naravno, uz pomoć tržišta jer ne ovisimo uvijek sami o sebi.

KRIPTOVALUTE OPĆENITO

pexels-photo-1037914.jpeg

U prvoj polovici 2019. godine Bitcoin je imao porast od čak 300%, cijena Ethera porasla je za 250% dok su godinu zatvorili sa 109% i 24% rasta u odnosno na godinu ranije. Rudarenje bitcoina doživjelo je svoj novi ATH (all time high) što se tiče hashrate-a i danas imamo nikad sigurniju mrežu i nikad više rudara što ukazuje na to da sve više ljudi vjeruje u bitcoin. Ethereum je s druge strane imao problema, Vitalik je izjavio da će prebaciti podatke na drugu blockchain mrežu što je uzrokovalo manje vjere u projekt, a kasni i veliki update na Ethereum 2.0 koji je odavno trebao biti pušten u pogon.

Facebook je zasad odustao od svoje "kriptovalute" Libre što smatram dobrim jer centralizirane valute ne mogu biti kriptovalute i nadam se da nikad neće dobiti moć koju žele, ne treba nam još jedna globalna centralna banka.

ICO je stvar prošlosti ili se barem trenutno tako čini. Projekti nalaze druge metode skupljanja sredstava, a masa je izgubila vjeru i više ne baca novce u neprovjerene timove i blockchain projekte pune lažnih obećanja. Oni koji rade dobro još uvijek postoje, a mnogi su nestali s radara, nažalost neki s novcem svojih investitora.

DeFi (decentralized finance) je novi pojam koji će privući nove "male ljude" u cijeli ovaj ekosistem. To novo područje u svijetu naprednih blockchaina poput Ethereuma dopušta vam da uz potpunu matematičku sigurnost pasivno zaradite kamatu na svojoj imovini, bez da ikoga nagovarate da nešto kupi, bez rizika propadanja “štedionice”, i bez zaključavanja svog novca. Cilj je jednostavan: iz financijske industrije ukloniti posrednike i regulatore.

Adopcija kriptovaluta je jako bitna. U Hrvatskoj je sve više mjesta na kojima možete plaćati kriptovalutama, a od najznačajnijih treba izdvojiti Hrvatsku poštu, državnu instituciju gdje možete prodati svoje kriptovalute na više od 15 lokacija u RH.


PREDVIĐANJA

Ima već nekoliko mjeseci da sam crtao kako bi Bitcoin mogao izgledati u 2020. godini. Trenutno očekujem sideways odnosno kretanje cijene u određenom rasponu (između 8000 i 9600$). Naravno, scenarija i mogućnosti je više i teško je danas zaključiti točan razvoj situacije. Obzirom na Iransku krizu pa sad i corona virus, kriptovalute dobro reagiraju, a 2020. je godina gdje se najavljuje financijska kriza na globalnoj razini. Sudeći prema dosadašnjim događanjima, investitori traže HEDGE kako bi se osigurali od gubitaka i sačuvali svoja financijska sredstva. Tu na scenu stupa Bitcoin koji mnogi vide kao digitalno zlato i vjerujem da ćemo u slučaju krize vidjeti priljev novog novca u Bitcoin, ali i ostale kriptovalute.

Bitcoin je trenutno iznad 9000$, a pokazalo se kako je svaka cijena ispod 8000$ odlična za investicije iako naravno to činite na vlastitu odgovornost.

Što Bitcoinu daje vrijednost? Pročitajte u ovom izvanrednom članku autora @100trillionUSD koji je preveden na hrvatski jezik. ČLANAK OVDJE

PLANOVI

pexels-photo-273222.jpeg

Ušli smo u godinu 2020., godinu u kojoj je Rijeka europska prijestolnica kulture, a ujedno i zadnju godinu u ovom desetljeću ili prvu godinu novog desetljeća, ovisno o interpretaciji. Planovi i ciljevi u novoj godini zasigurno su buđenje svjesti o kriptovalutama i minimalno 200 lokacija gdje se kriptovalutama može plaćati. U suradnji sa GoCrypto nadamo se izgradnji infrastrukture kako bi Hrvatska barem u nečemu bila naprednija od nekih drugih zemalja.

Nastaviti ćemo suradnju sa nogometnim klubom Orijent i otvorenog uma pomagati ćemo lokalnom sportu, a sve u skladu s našim mogućnostima. Mišljenja smo da sport treba pomagati, a kroz sport kriptovalute dobivaju odličnu promociju i zanimanje javnosti. Dovršiti ćemo portal za klijente kako bi svaki klijent imao bližu sliku, svijest i znanje o kriptovalutama te koristio sve moguće resurse koji su legitimni za korištenje.

Hoćemo li zapošljavati često je pitanje, a ukoliko budemo tražili pojačanje u napadu, sigurno ćete biti obavješteni. Dapače, ako trenutno mislite da možemo ostvariti nekakvu poslovnu suradnju, kao i uvijek, slobodno nas kontaktirajte. Uskladiti ćemo se s novim zakonima koji dolaze. Iako smo već poduzeli mjere, upravo kroz ovaj mjesec napraviti ćemo određene promjene. Nekakvih represija nema, a zasad se ne spominje ništa novo što se tiče kriptovaluta tako da za nekakve nove zabrane ili poreze ne trebate brinuti.

10dcc37bd708c0c4ac14415acc908334f06fc603620f91679decf4498d560a23.png


Long Bitcoin, short the bankers!

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo.