Osnovno o blockchainu iz naše perspektive - BitLucky
Janeza Trdine 2, 51000 Rijeka
+385 95 910 3014

Osnovno o blockchainu iz naše perspektive

Sigurno ste se bar jednom zapitali što je blockchain.

Osim što je blockchain zlatno dijete kriptografije mi vjerujemo da je alat, odnosno sredstvo kojim se u budućnosti može postići jako puno u pogledu poboljšanja kvalitete svakodnevnog života i koji će kad se razvije poprilično promijeniti svijet u kojem živimo.

Blockchain je naime revolucionaran način pohrane podataka u kojem se izbacuje posrednik koji ovjerava odnosno potvrđuje istinitost podataka te se oni potvrđuju uz pomoć kriptografije kako bi se omogućila povećana razina sigurnosti i privatnosti. Na hrvatski se može prevesti kao lanac blokova, on naime sadrži blokove podataka koji su zajedno povezani u jednosmjerni lanac u kojem se niti jedan blok ne može izbrisati a vrijednosti odnosno informacije u svakom novom bloku dodaju se i povezuju na prethodni. Donosi nam revoluciju pohrane podataka na način da isti postanu nepromjenjivi a svima dostupni te osim toga nisu spremljeni na jedan server nego na samoj mreži što doprinosi puno većoj sigurnosti jer se podaci ne mogu izgubiti ako se izgubi ili na neki način ošteti server na kojem su pohranjeni kao u klasičnom sistemu pohrane podataka.

Trenutno se najviše koristi za izvođenje transakcija odnosno prijenos vrijednosti s jednog virtualnog novčanika na drugi, ali osim toga postoji mogućnost korištenja pametnih ugovora odnosno automatiziranih ugovora koji sami izvršavaju određene naredbe ukoliko su prethodne stavke zapisane u postavkama takvih ugovora već izvršene. U slučaju korištenja blockchaina u svrhu izvođenja transakcija prednost  je u tome što svi korisnici koji znaju određenu adresu virtualnog novčanika mogu vidjeti sve informacije o istom, kao na primjer iznos provedenih transakcija, iznos na svakom od određenih novčanika ali ne mogu apsolutno ništa mijenjati , svaka transakcija ostaje zapisana i nepromjenjiva na samom blockchainu, što dovodi do gotovo apsolutne sigurnosti za same korisnike. Ako se pak koriste takozvani pametni ugovori iz sustava se izbacuje popriličan broj posrednika i cijeli proces se eksponencijalno ubrzava osim toga povećavajući primjetno i razinu sigurnosti.

Zamislite situaciju korištenja blockchaina i pametnih ugovora za kupoprodaju nekretnina, na vama je da nađete nekretninu koja vam odgovara i dogovorite sa prodavačem cijenu a sve ostalo blockchain radi za vas. Pametnim ugovorom je određeno da se u slučaju poklapanja odnosno izvedbe prve stavke proces prebacivanja vlasništva sa prodavača na kupca izvodi automatizirano, dakle, sva potrebna papirologija prenosi se na blockchain gdje ostaje zauvijek zapisano i nepromjenjivo da ste vi određenog datuma za određeni iznos kupili nekretninu, i isti ti podaci se automatizirano šalju svim relevantnim institucijama. Na taj način se smanjuje mogućnost pogreške jer jednom kada se svi podaci potvrde oni ostaju zauvijek spremljeni nepromjenjivi i sigurni.

Zamislite da se preselite iz mjesta stanovanja ili iz nekog drugog razloga promijenite doktora, umjesto da morate prenositi karton on putem blockchaina već ima apsolutno sve podatke relevantne za vaše liječenje, moguće alergije na lijekove, nuspojave, kompletnu povijest bolesti, dakle sve što je potrebno za njegov rad, postavljanje dijagnoze i liječenje. Zašto je to drukčije od spremanja istih podataka na server kako to već neke bolnice i domovi zdravlja rade? Zato jer se korištenjem blockchaina isti ti podaci ne spremaju fizički na jedno mjesto nego ostaju zapisani na samom blockchainu te u slučaju bilokakvih događaja koji mogu ugroziti vaše podatke pri korištenju klasične pohrane (poplave, požari gubitak podataka prilikom seljenja itd.) vaši podaci na blockchainu ostaju sigurni, osim toga doktoru je potreban samo pristup vašem virtualnom kartonu da bi mogao imati sve na dohvat ruke gdje god se nalazili.

Možemo dakle zaključiti da, iako će sigurno biti izazova vezanih za implementaciju ove revolucionarne  tehnologije, vrijeme blockchaina tek stiže te sada imamo priliku pratiti tehnologiju koja ima potencijala promijeniti na bolje gotovo sve aspekte svakodnevnog života.