Tehnička analiza - BitLucky
Janeza Trdine 2, 51000 Rijeka
+385 95 910 3014

Tehnička analiza

Za sve skeptike koji ne vjeruju u TA. Slijedi li nam kripto proljeće? Jeli ovo zamka za bullove? Jesmo li u završnoj fazi ciklusa psihologije na tržištu, takozvanoj nevjerici? Saznajte u redovima ispod!

Moramo priznati kako ovaj scenarij nismo očekivali. Da, svi su znali da će testirati resistance (otpor) u jednom trenutku, ali da će se to probiti ovako brzo i u ovom trenutku je malo tko prognozirao. Zapravo, Bitcoin je formirao bearish continuation pattern ili uzorak (ascending triangle) i prema tehničkoj analizi šansa da se isti taj uzorak probije prema gore bila je možda 20% no ipak je postojala (klik za sliku).

Gdje ćeš bitcoine?

Iako je ovaj članak bio napisan još sinoć neke stvari su se promijenile. Svjedočili smo masovnoj rasprodaji na 2-3 burze što je pokrenulo lavinu pada cijene i makar je normalno da se cijena korigira, način na koji je netko pokrenuo korekciju sigurno nije normalan niti prirodan već je opet riječ o manipulaciji. Poanta tehničke analize nije da se točno predvidi gdje ide cijena jer nitko nije vidovit. TA koristi se radi ideje gdje će tržište ići slijedeće i može se predvidjeti kolike su šanse da tržište ode u tom smjeru.  Vrlo jednostavno ako imate strategiju i plan trgujete prema svojoj ideji, a hoće li ona proći ili ne je nešto sasvim drugo. Zato postoji i Risk:Reward odnos koji vam također nudi tehnička analiza kako bi znali isplativost vašeg trgovanja. S obzirom na ogroman broj prilika koje se otvaraju ukoliko pametno raspolažete svojim novcem možete biti vrlo uspješni i to je sve skupa također tehnička analiza. Previše smo komentara pročitali kako TA ne radi u svijetu kriptovaluta no to je notorna laž jer radi savršeno. Trgovati po tehničkoj analize ne znači samo gađati gdje cijena ide već imati plan i biti spreman ako cijena krene u krivom smjeru. Bez TA nećete znati na kojem levelu reagirati i gdje što postaviti.

Sa onih jučerašnjih 5300$ bilo je itekako glupo otvarati velike long pozicije (u prijevodu kladiti se na još višu cijenu) sa visokim leveragom ili srljati u altcoine koji su već odradili svoj privatni ciklus (poput LTC i BCH). S druge strane svi znamo što je FOMO i kako je lako pokrenuti rast bitcoina te je najbolje gledati sa strane i čekati da se stvari jasnije razviju. U međuvremenu desio se pad na 4800$ što je ipak solidna korekcija kako bi se rast nastavio i dalje.

Ključna linija za nastavak trenda je 4700$ kako bi se održao bullish trend. Ovaj rast izgleda identično kao pad u studenom 2018. godine i to smo zaokružili na lijevoj strani grafa. Danas to izgleda kao da se dešava isto samo u suprotnom smjeru što smo također naglasili i zaokružili. Gledajući po svemu tome bitcoin bi trebao upasti u ovu resistance zonu koja je snažna sve do cca 6100$ i tu će nastati problem za sve bullse te vjerojatno i značajnija korekcija. Svakako da treba naučiti i pripaziti na flip support i resistance levela, a više o tome moći ćete naučiti ukoliko prođete našu edukaciju o tehničkoj analizi koja se trenutno snima i biti će vani uskoro.


Korelacija BTC vs svi ostali

Referirat ćemo se malo na altcoine. Bitcoin cash i Litecoin jučer su odigrali svako svoju utakmicu i oboje uvjerljivo pobijedili. Bolje rečeno ispratili su bitcoin pa i još malo više od toga. Što reći na graf oba coina dok RSI indikator izgleda poput Eiffelovog tornja i ne hladi se već 3 dana. Vjerujem da su mnogi čekali dobar pullback odnosno dobar ulaz no jednostavno unazad 48 sati nitko ga nije dočekao, neprestano rastu. Ulaz u long poziciju i klađenje da će ići još gore bila bi samoubilačka misija poput one kad se to masovno radilo dok je bitcoin bio na 19,500$… Pritom ne tvrdimo da neće skočiti jer postoji mogućnost za to, ali Risk:Reward nema nikakvog smisla i zašto riskirati ako postoje bolje prilike negdje drugdje. Slika
Update:
čekamo da se RSI ohladi pa ćemo tražiti nove pozicije

Tijekom bull runa korelacija BTC vs Altcoins išla je otprilike ovako:

1. Bitcoin naglo raste, altcoini strašno gube vrijednost prema bitcoinu.

2. Bitcoin nastavi rasti, a ostale valute s većim market cap-om prate bitcoin (npr. BCH, LTC, XRP, ETH) dok ostali i dalje gube vrijednost prema bitcoinu.

3. Bitcoin i ekipa koja ga je pratila se korigiraju/stagniraju, a ostali kreću u nebo.


Što se događa s Etherom?

Ma znamo, sigurno vas svih najviše zanima što se događa s Etherom i zašto Ether nije skočio kao bitcoin. Well, the thing is da Ether jednostavno nije jasno probio resistance koji ga koči u svom naumu. I baš sinoć desio se pad ispod te zone. Ether mora probiti 180$ kako bi bio bullish. Zapravo, trebao bi odraditi ono što su BCH, LTC, ADA i EOS većinom odradili. Ipak treba biti oprezan jer trenutno izgleda najslabije i mogao bi povući i ostale prema dole. Žuta zona na slici je zona resistance. Ako Ether probije zonu i skoči iznad te zatvori dan iznad te zone tad su targeti 205$, 220$ i 250$, ali ne prije toga! Ako Ether padne ispod 137$ tad bi jako teško vidjeli break prema 200$ no zasad je teško prognozirati.


Zaključak


Unatoč velikom skoku još nismo uvjereni kako je bear market završen. Upravo suprotno, smatramo da nije ni blizu završetka. Za kraj bear marketa i početak bull ipak nam treba više snage i još jedan skok od preko 1000$ te potvrda istog. To će sigurno potrajati još neko vrijeme. Treba ostati hladne glave i čvrsto na zemlji, nemojte dopustiti da vas FOMO društvenih mreža i par medijskih članaka navede u krivom smjeru. Kripto je i dalje u bear marketu, barem dok se ne riješimo ovih otpora, dok cijena ne preskoči određene levele. Strategija je jasna, ideja postoji. Nećemo žuriti u donošenju odluka, treba biti strpljiv i čekati dobru priliku na tržištu. Nikako ne longati valute koje su već prenapuhane i čekati da se bitcoin ohladi pa razmotriti altcoine tipa XMR, ZEC, QSP, QKC, ZIL i slični koji zasad dobro izgledaju. Upozoravamo vas da budete na oprezu jer tanka je linija na kojoj se trenutno nalazimo i ovaj skok može biti zamka. Ukoliko uočima određene indikatore koji ukazuju na povratak u teški bear market ili one suprotne koji potvrđuju da je isti završen svakako ćemo o tome pisati. Ono što bi trenutno željeli je ulazak bitcoina u zonu od 6000$ i što će se onda dešavati, hoće li tada FOMO biti dovoljno jak da pokrene masovan bull run?